Sjoek

Mijn naam is Sjoek Nutma en ik ben al vanaf mijn achtste actief in de muziek. Begin jaren tachtig ben ik begonnen met een muziekstudie. Eerst vijf jaar gestudeerd aan het conservatorium van Leeuwarden met de hoofdvakken trombone (docerend musicus) en HaFaBra directie. Na het behalen van mijn diploma’s in 1987 ben ik verder gaan studeren aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. De hoofdvakken waren trombone (uitvoerend musicus) en koor- en orkestdirectie. Sinds 1990 ben ik afgestudeerd uitvoerend musicus.

Op het gebied van dirigeren ben ik in 1982 begonnen met de eerste muziekvereniging Euphonia te Wijnjewoude. In de jaren daarna volgden er meer verenigingen en eind jaren tachtig ben ik begonnen met dirigeren van Joy for People te Dokkum. Het dirigeren van koren heeft nog meer impact dan alleen een instrumentale groep. Tekst en muziek is het meest aangrijpend om te vertolken.

Vanaf de oprichting ben ik al bij Lijn 12 betrokken als muzikaal leider en zanger. Een geweldige klus om met gemotiveerde zangers en zangeressen intensief te werken aan zo origineel mogelijke muziek.

Vanaf de start zijn we begonnen met het maken van nieuwe teksten en enkele nieuwe composities. Daarna verschillende programma’s gebracht waar onder het programma White Sings Black. Vanaf de oorspronkelijke Afrikaanse muziek gingen we een muzikale wereldreis maken naar de blues en de jazz. Daarna hebben we een gevarieerd programma opgebouwd met spirituals, pop, Afrikaanse, Maori en musical stijlen in blokken na elkaar. Heerlijk om al deze stijlen uit te voeren.

Tijdens de kerstperiodes hebben wij vaak een speciale cyclus van een vijftal concerten met een eigen thema. We brengen dan een programma met tekst, choreografie en muziek. Elk jaar zoeken wij weer een nieuw actueel thema. Hier omheen bouwen wij dan de muziek en de tekst.

Het boeiende van deze enthousiaste groep zangers is dat je elke repetitie steeds weer op de muzikale aspecten kunt oefenen en weinig tijd hoeft te verliezen met het instuderen. Elke repetitie avond is dan ook een groot feest.